Et oppussingslån er et alternativ til et forhåndslån og tas opp i banken. Her krever banken sikkerhet for sitt lån i form av skjøte. Lånet tas opp som en kassekreditt, som tas opp før byggestart. Det betales kun renter på den delen av lånet som benyttes. Etter at bygging er ferdig beregnes kassekreditten. Deretter skal den endelige finansieringen på plass, noe som vanligvis gjøres gjennom et boliglånsinstitusjon. Fordelen med et byggelån er at du har høy grad av fleksibilitet mens byggingen pågår. Til gjengjeld har du både kostnader til tinglysing og gebyrer for byggelånet samt for det endelige boliglånet. Siden boliglånet først tas opp etter at byggingen er ferdig, vet du ikke sluttbetalingen fra start, og den kan derfor endres og bli dyrere enn først beregnet. Verdien av eiendommen kan også ha gått ned på opptakstidspunktet. Skal du være sikker på nivået på fremtidig betaling på boliglånet, må du bruke penger på en rentesikring.
Dette bør du vurdere når du låner til oppussing
En ombygging kan omfatte alt fra å male et rom til å ombygge hele kjøkkenet eller utvide villaen din med en etasje til. Men før du får ut penslene og malerrullene, må du bestemme deg for hvordan du vil finansiere ombyggingen. Det er en rekke vurderinger du bør gjøre før du tar opp et oppussingslån.
Start med å utarbeide et nøyaktig budsjett for ombyggingen. Hva er kostnadene for materialer, lønnskostnader (hvis du leier inn håndverkere) og eventuelt nye møbler? Når du vet hvor mye ombyggingen vil koste, vet du hvor mye penger du trenger å låne eller om du allerede har nok penger.
Å låne penger til for eksempel nytt tak kan virke litt trist for tiden, men vedlikeholder du huset nå, reduserer du risikoen for skader på huset i fremtiden, noe som kanskje ville ført til enda dyrere oppussing.
Har du flere mindre lån fra tidligere oppussing, kan det være smart å samle alle lånene dine på samme sted. Da får du ofte bedre rente og bedre oversikt.
Det er ikke sikkert at ombyggingen vil øke verdien på boligen din, som om du f.eks. river ut et helt nytt kjøkken og erstatter det med et annet. Vurder derfor om du virkelig trenger å gjennomføre konverteringen.
Fordeler og ulemper med et oppussingslån
Oppussingslånet har sine fordeler ved at det er enkelt og raskt å ta opp. Samtidig har et lån alltid ulemper som du alltid bør være klar over.
Det som er bra med et oppussingslån er at du har mulighet til å låne ekstra i tillegg til et eventuelt boliglån i banken. I tillegg er det ikke krav om sikkerhet eller pant, samtidig som det er en rask betalings- og søknadsprosess, og den har høy godkjenningsgrad med få og generelle krav.
Ulempene er at rentene og gebyrene er høye, noe som kan føre til å ta for mye gjeld og dermed risikere manglende betaling. Du trenger heller ikke et personlig bankmøte med kreditor angående din økonomiske situasjon.