Mikrolån er nært knyttet til det vi kjenner som Kviklån, Hurtiglån, SMS-lån og lignende. Som sådan skiller ikke et mikrolån seg fra disse, siden et mikrolån også er et smålån som er begrenset i beløp, vanligvis fra 100-6000 DKK, med en kort nedbetalingstid på rundt 60 dager.
En av grunnene til at mikrolån har blitt så populære er fordi de er så enkle å søke om. Søknaden kan fullføres på noen få minutter. Som oftest informerer du kun låneselskapet om en rekke grunnleggende opplysninger som inntekt, bosted, alder, navn og lignende. Det er kun for større beløp mange låneselskaper krever årsoppgaver med mer. For de mindre lånebeløpene er det heller ikke alltid sikkert at du må oppgi inntekt.
Kravene for å bli godkjent for et mikrolån er generelt lavere enn for et banklån. Skal du låne penger i banken, må du som regel gjennom et møte med rådgiveren din, akkurat som han/hun krever å se et budsjett. Som sådan gir det også veldig god mening, da rådgiveren din ønsker å sørge for at du kommer på dypt vann. Hvis du ikke kan vise en pen lønnsslipp, så kan et mikrolån være din måte å låne penger på. Kravene er typisk lavere, og du trenger ikke legge frem budsjett.
En annen fordel med mikrolån er at det vanligvis ikke kreves sikkerhet. Hvis du trenger å låne et høyere beløp i en bank, kan de kreve bil, bolig eller annen høy verdi som sikkerhet for lånet. Kort fortalt er det en sikkerhet dersom du ikke kan betale tilbake lånet. Du trenger ikke med mikrolån, og det gir deg derfor mulighet til å låne, selv om du bor til leie eller ikke eier bil.
Tenk deg om før du tar opp et mikrolån
Det er enkelt og raskt å bli godkjent for et mikrolån, og i løpet av få dager kan du ha nye penger på konto. Mange lar seg friste av hurtiglånene, og dette ender dessverre i en gjeld som er vanskelig å betale tilbake. Hvis du ikke kan betale de månedlige avdragene, kan det fort påløpe ekstra høye renter og gebyrer.
Det anbefales at du alltid tenker deg godt om og aldri signerer en låneavtale med en gang. Tenk på det i noen dager og finn ut om du virkelig trenger et lån. Kanskje det ville vært mer fornuftig for deg å spare opp. Før du tar opp et mikrolån bør du lage et budsjett som oppsummerer dine utgifter og inntekter. Formålet med budsjettet er å finne ditt disponible beløp. Ved å finne tilgjengelig beløp vet du hvor mye penger du må betale av hver måned. Varigheten på mikrolån er ofte kort, og derfor kan det kreve et større tilgjengelig beløp. Ved å sette et budsjett kan du unngå å ta opp et lån du ikke har penger til å betale tilbake.